Elke dinsdag, donderdag en zaterdag een duik in de geschiedenis van de wijk Zurenborg.
Vandaag (8/10): de evolutie van het openbaar vervoer (20ste eeuw)
De "Compagnie Générale des Tramways d’Anvers" had op het einde van de 19de eeuw alle Antwerpse tramlijnen onder haar gekregen, en begon ze te elektrificeren. Darmee verdween de paardentram uit het Zurenborgse zicht. Ook de omnibus verdween. De remise van de omnibussen op de hoek van de Draakplaats en de Grote Hondstraat werd afgebroken voor een maatschappelijke zetel. De "Compagnie Générale des Tramways d’Anvers" brak ook het gebouw met loods en stallingen op de Grote Hondstraat af. Een nieuw gebouw met administratieve diensten en centrale werkplaats verscheen. Er werden tal van tramrijtuigen gebouwd, ook voor buitenlandse maatschappijen.
In 1927 kwam het gebouw in handen van de "Antwerpsche Tramwegen", dat in 1946 de fakkel doorgaf aan het "Beheerscomité Tramwegen van Antwerpen en Omgeving", dat in 1963 dan weer moest plaatsmaken voor de "MIVA", "Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Antwerpen", dat in 1991 tenslotte het gebouw verliet voor "De Lijn Antwerpen". Onder "MIVA" werd de centrale werkplaats verhuisd naar Hoboken en kwam er een nieuw gebouw.
Station Zurenborg op de Draakplaats bleek iets standvastiger. Van 1924 tot 1957 was het station het hoofdkwartier zijn van "NMVB Antwerpen". In 1962 werd de stelplaats afgebroken. In 1965 volgde het stationsgebouw. Nu ligt er weer een stelplaats, maar wel voor bussen van "De Lijn".
Station "Borgerhout", het station voor de echte treinen, veranderde in 1930 en 1960 van stationsgebouw. Vanaf 1960 was het een internationaal reizigersstation, maar in 1975 werd die functie overgenomen door "Antwerpen-Berchem". Sindsdien wordt "Antwerpen-Oost" veel minder gebruikt.
zaterdag: de teloorgang (WO I-1970)
donderdag 14 mei 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten